Titel: Hår från de döda till lösflätor.

Meddelare: Torpare J. Ödmark  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Vallen

För en 40 år sedan var det på modet, att alla flickor skulle ha lösflätor, sak samma huru mycket naturligt hår de hade. I den tiden hände sig, att det i Öden dog en hustru, som hade mycket rik hårväxt. Innan de lade henne i kistan, klippte hennes döttrar av henne håret och gjorde sig sedan lösflätor därav. De påstod, att den döda sedan gick igen "och for och klöste efter väggarna". Detta var emellertid icke något enstaka fall. Tvärtom förekom det rätt ofta, att de plundrade de döda på deras hår för att erhålla de åtrådda lösflätorna. -Det ansågs av många vara syndigt ha lösflätor, och det berättas, att på ett ställe längre bort i världen inträffat, att en orm kommit krypandes ur flätan på en flicka, som gick nattvarden. det skulle vara ett tecken på huru ovärdig hon var.